In de krant… maart 2023

Mamacafé Dijk en Waard organiseert kinderkleding- en speelgoedbeurs XL

DIJK EN WAARD – Kinderen groeien zo snel. Vaak hebben ze elk seizoen een andere maat en blijven de ouders zitten met stapels – soms nog ongebruikte! – kleding. Ook de interesse in speelgoed en boeken wisselt voortdurend als kinderen opgroeien. Online (on)gebruikte items aanbieden kost veel tijd en energie. Via de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs treffen aanbieders en bezoekers elkaar live en kan een koop direct gesloten worden.

Buitenkansjes scoren op de kinderkleding- en speelgoedbeurs van Mamacafé Dijk en Waard!
Buitenkansjes scoren op de kinderkleding- en speelgoedbeurs van Mamacafé Dijk en Waard! (Foto: lisette_koerts_fotografie)

De eerste beurs, afgelopen januari, was een groot succes, vertelt Marian van den Hoven, die het evenement samen met Kim Dijkstra organiseert. “Honderden ouders (in spé) hebben kunnen profiteren van een ruim aanbod om hun kind(eren) mee te verblijden. Behalve met kleding gingen ook veel mensen naar huis met autostoeltjes, schoenen, muziekwagens, puzzels, boxkleden, boeken en noem maar op. Zelfs mensen die in het laatste uur kwamen verlieten, met volle handen, de beurs tevreden.”

De komende beurs is zondag 2 april van 10.00 tot 14.00 uur bij Heer Hugo in Heerhugowaard. Entree is € 2 per volwassene.

Mamacafé Dijk en Waard

Het Mamacafé Dijk en Waard staat in de startblokken om een stichting te worden. Stichting Doesgoed ondersteunt daarbij. Het Mamacafé is een initiatief dat ontstaan is dóór moeders vóór moeders en is al negen jaar actief. Het Mamacafé organiseert op een laagdrempelige manier bijeenkomsten waar zwangeren en moeders met jonge kinderen vanuit de regio naar toe kunnen komen. “Een plek om tips en ervaringen uit te kunnen wisselen zonder professionele gedachtegang. Niet alleen is het een uurtje vermaak, ook ontstaan er langdurige vriendschappen. Nu ook via een Whatsapp-groep. Naast de aangeboden gastsprekers en workshops werden er ook ruilmomenten ingepland waarbij kinderkleding en speelgoed geruild kon worden. Dit laatste heeft het Mamacafé nu dus iets groter aangepakt!”

De agenda voor de bijeenkomsten met het aanbod van gastsprekers en workshops, de whatsapp-groep en alle informatie over de Kinderkleding- en speelgoedbeurs vind je op www.mamacafehhw.nl.

.

https://www.rodi.nl/dijkenwaard/335512/mamacafe-dijk-en-waard-organiseert-kinderkleding-en-speelgoed

Mamacafé ook via whatsapp

Naast de Mamacafé bijeenkomsten nu ook een whatsapp-groep!
We hebben gemerkt dat er vraag is naar een whatsapp-groep om in contact te komen met andere moeders uit de regio Dijk en Waard. Ervaringen uitwisselen, vragen stellen, afspreken, tips geven, uitjes plannen etc.
Heb jij hier behoefte aan, stuur ons je naam en nummer via een DM via FB, Insta of een mailtje dan wij voegen je toe.

In de krant… 15 december 2022

MamaCafé Dijk en Waard organiseert grote kleding- en speelgoedbeurs

DIJK EN WAARD – Kinderen worden snel groot. Zeker in deze tijd van inflatie en hogere energierekeningen, die we allemaal merken in onze portemonnee, zijn ouders veel geld kwijt aan kleding en speelgoed voor hun kroost. Geld dat niet iedereen zomaar voorhanden heeft. MamaCafé Dijk en Waard herkent deze ontwikkeling en speelt erop in door begin januari een grote indoor kinderkleding- en speelgoedruilbeurs te organiseren. “Het is helemaal ‘hot’ om kinderkleding, speelgoed en andere kinderartikelen tweedehands aan te schaffen”, aldus Marian van den Hoven van MamaCafé Dijk en Waard, die het evenement samen met Kim Dijkstra organiseert. “En het is nog duurzaam ook. Echt een tegenwicht in deze consumptiemaatschappij en het bespaart een hoop geld.”

De eerste ‘Kinderkleding en speelgoedbeurs XL’ van Dijk en Waard staat gepland voor zondag 8 januari van 11.00 tot 15.00 uur. Marian: “We hebben een prachtige locatie gevonden bij Heer Hugo aan de Gildestraat 2 in Heerhugowaard, Goed bereikbaar, centraal in Dijk en Waard, met veel parkeermogelijkheid en horeca.” Bij de beurs kun je terecht voor nette (ongebruikte) kleding, schoeisel, gaaf speelgoed en andere kinderartikelen – denk aan slaapzakken, beddengoed en speelkleden – die niet of nauwelijks gebruikt zijn. Marian: “Er is een gevarieerd aanbod voor kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar, geheel afkomstig van particulieren. We merken dat er ook grote behoefte is aan kleding en spullen voor grotere kinderen, van zes tot twaalf jaar. Die worden nog wel eens vergeten. Heb jij nog kinderkleding, speelgoed of andere kinderartikelen in de kast liggen? Verkoop ze bij onze beurs en behoud de hele opbrengst!” 

Er zijn momenteel nog tafels beschikbaar voor de verkoop van kinderartikelen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Kijk op www.mamacafehhw.nl voor meer informatie. De entree voor de beurs bedraagt 2 euro per persoon. Reserveer een tafel via www.mamacafehhw.nl. Het streven is om elk kwartaal een beurs te organiseren.

Over het MamaCafé

Het MamaCafé is een vrijwillige organisatie die zwangeren en moeders met jonge kinderen samenbrengt. Het café biedt een plek waar je gezellig koffie of thee kunt drinken, ervaringen kunt delen, elkaar kunt opzoeken voor tips en advies en waar je kind kan spelen in een veilige omgeving. Niet alleen is het een uurtje vermaak, ook ontstaan er soms langdurige vriendschappen. Het MamaCafé organiseert ook workshops of een gastspreker om het leven met jonge kinderen nog aangenamer te maken. Denk hierbij aan een babymasseur, voedingscoach of lactatiedeskundige.
Het MamaCafé is te vinden in het pand van verloskundigenpraktijk Zonwaard aan het Van Eedenplein in Heerhugowaard en de bijeenkomsten duren van 09.30 tot 11.30 uur. De inloop is vrij, dus kom zo laat als het jou voegt. Opgeven is niet nodig.

Om iedereen de mogelijkheid te kunnen bieden om langs te komen, wordt het café op verschillende dagen in de week georganiseerd. Kijk bij de agenda op www.mamacafehhw.nl voor de data. Entree is € 2 per volwassenen inclusief koffie en thee.

https://www.rodi.nl/dijkenwaard/322631/mamacafe-dijk-en-waard-organiseert-grote-kleding-en-speelgoedbe


In de krant… 7 oktober 2022

Terwijl de kleine Mason en Annabel lekker spelen, kunnen hun moeders even bijpraten en ervaringen uitwisselen onder het genot van een kopje koffie of thee. (Foto: AG Heeremans Photography)

Moeders kunnen even op adem komen in het MamaCafé

vr 7 okt, 07:03 Algemeen

HEERHUGOWAARD – Het MamaCafé is een plek waar (jonge) moeders even op adem kunnen komen. Of je nou recent bevallen bent en je ei kwijt wilt over hoe je bevalling of kraamtijd is verlopen, informatie zoekt over borstvoeding, babymassage, babygebaren, voeding of opvoedzaken of het gewoon fijn vindt om met andere moeders een kop koffie of thee te drinken terwijl je kindje lekker met leeftijdsgenootjes speelt – je bent van harte welkom bij het MamaCafé Dijk en Waard.

Het is deze maandagochtend minder druk dan normaal, maar de moeders die komen vinden het fijn om even bij te praten. De mama van de 17 maanden oude Annabel komt vooral omdat haar dochter niet naar een kinderdagverblijf gaat. “Hier kan ze toch met andere kindjes spelen.” Marian, één van de drie vrijwilligsters die het MamaCafé runnen, zet een kist vol met speelgoed neer waar Annabel mee gaat spelen. Als Mason, die deze week zijn eerste verjaardag viert, zijn fruithapje op heeft, gat ook hij op de kist af, zodat hun moeders even de handen vrij hebben. Marian is zelf tijdens de hittegolf bevallen van haar tweede kindje. De kleine Sven is pas zeven weken oud en nog erg aanhankelijk aan zijn moeder. Een andere moeder komt binnen met haar dochtertje. Zij vertelt blij te zijn met het MamaCafé omdat ze nog niet zo lang in Heerhugowaard woont en hier op een laagdrempelige manier mensen kan leren kennen. “En je bent er even uit hè.”

Elkaars klankbord

Alle moeders vragen zich weleens af: doe ik het wel goed? Onderlinge herkenning is wat veel moeders naar het MamaCafé trekt. “Je deelt je ervaringen, bent elkaars klankbord. De kindjes zijn zo’n beetje even oud, dus we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Dan is het fijn om te horen hoe andere moeders ermee omgaan”, vertelt Sylvia, de mama van Mason. “Voor mij is voeding bijvoorbeeld een hot item momenteel.” Regelmatig wordt een gastspreker uitgenodigd om te vertellen over relevante thema’s. De workshop kindergebaren, die je leert makkelijker en sneller met je kindje te communiceren, was bijvoorbeeld een groot succes. “Volgende maand komt gezinscoach Fatma Tastan langs om te praten over hoe je de balans terug kunt brengen in de leven als er een kindje is gekomen”, vertelt Marian. “Want daar lopen veel moeders tegenaan: hoe kun je al die ballen tegelijk in de lucht houden.”

Prachtige plek

Het MamaCafé, dat gerund wordt door vrijwilligers, bestaat al bijna tien jaar en zit sinds vorig jaar in het pand van verloskundigenpraktijk Zonwaard aan het Van Eedenplein 1, naast wijkcentrum De Horst. Marian: “We zijn echt heel blij met deze plek, we hebben zelfs een verschoningsruimte en er is goed zicht op de kindjes. Mede dankzij een bescheiden vergoeding die we vanuit het potje ‘Bewonersinitiatieven’ van de gemeente Dijk en Waard ontvangen, kunnen we gebruikmaken van deze prachtige locatie. Wel zoeken we nog een extra vrijwilliger die ons kan ondersteunen, bijvoorbeeld als gastvrouw op de maandagen of in de (online) promotie van het MamaCafé. Denk je iets voor ons te kunnen betekenen? Kom dan eens langs of laat van je horen via mamacafehhw@gmail.com.”

Kom je ook? 

Elke twee weken is er een MamaCafé, afwisselend op de maandag en de vrijdag. Vanwege de herfstvakantie is de eerstvolgende keer een weekje later, vrijdag 28 oktober van 09.30 tot 11.30 uur. Aanmelden is niet nodig; er is open inloop. De gastlezing van gezinscoach Fatma Tastan staat voor maandag 7 november op de agenda. De entree bedraagt 2 euro per moeder. 

Moeders steunen moeders: ‘Fijn om te horen hoe andere moeders alles aanpakken.’
(Foto: AG Heeremans Photography)

https://www.rodi.nl/dijkenwaard/313494/moeders-kunnen-even-op-adem-komen-in-het-mamacafe


Nieuwe gemeente, nieuwe naam

De gemeentes Heerhugowaard en Langedijk zijn gefuseerd en wij hebben hier op ingespeeld: ons Mamacafé is omgedoopt tot ‘Mamacafé Dijk en Waard’.

september 2022 – Door de fusie was het lang onduidelijk of en zo ja, vanuit welke subsidiepot het Mamacafé gebruikt mocht maken. Maar het is gelukt! Via de subsidie van ‘bewonersinitiatieven’ kunnen wij het Mamacafé voortzetten in de ruimte bij verloskundigenpraktijk Zonwaard, van Eedenplein 1 in Heerhugowaard. Hierdoor hebben wij ook een nieuwe folder gemaakt met een leuke actie; nieuwe bezoekers kunnen tegen inlevering van de nieuwe folder een keer gratis het Mamacafé bezoeken. Wij proberen de flyer zo veel mogelijk te verspreiden maar nu al kun je deze vinden bij het consultatiebureau en verschillende huisartsen.

Kijk bij de agenda voor de data voor het naseizoen.


Hoera, Mamacafé gaat weer van start in 2022.

Wat hebben wij de afgelopen periode jullie gemist bij het Mamacafé. En goed nieuws; we kunnen weer starten. Met een tijdelijke financiële oplossing kunnen we een paar Mamacafés houden. Via FB was er een oproep op welke dagen voor jullie het beste een Mamacafé gehouden kan worden. De inzendingen waren erg wisselend. Daarom proberen we ook de bijeenkomsten van het Mamacafé af te wisselen op verschillende dagen.

Noteer alvast dinsdag 15 maart en maandag 4 april 2022.

MAAR…….helaas hebben wij nog geen budget meer vanuit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente. Dus voor hoe lang we het Mamacafé dit jaar kunnen organiseren is onduidelijk. Wij vinden dit onbegrijpelijk voor een een laagdrempelige ontmoetingsplek voor zwangeren en moeders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar dat ook nog eens vrijwillig georganiseerd wordt. We zijn in contact met de gemeente. Wij hopen snel op positief nieuws vanuit de gemeente.

De coronaregels vanaf 6 november 2021

De nieuwe coronamaatregelen brengen ons in een lastige positie. We organiseren een bijeenkomst waar ook een drankje genuttigd kan worden. Zijn we een publieke binnenruimte of vallen we onder horeca? Een publieke binnenruimte heeft nu een mondkapjesplicht. Alle horeca heeft een Coronatoegangsbewijs. Dit toegangsbewijs is alleen verkrijgbaar bij volledige vaccinatie, negatieve test binnen 24 uur of als je hersteld bent van corona in de afgelopen 6 maanden. Kunnen we dit bewijs van de bezoekers van het Mamacafé verwachten?

Helaas hebben wij besloten dat er even geen Mamacafé is. De nieuwe maatregelen zijn erg dubbel naar ons inzicht maar wel ontmoedigen ze duidelijk om samen te komen, vooral in een binnenruimte. Ons gevoel zegt; moet toch kunnen met een mondkapje of CoronaCkeck. Ons verstand zegt; breng geen mensen onnodig bij elkaar. Hopelijk respecteren jullie onze keuze en zien we elkaar snel op een verantwoorde wijze.

Groetjes Kim en Marian


Het Heerhugowaards nieuwsblad heeft eind oktober 2021 een prachtig stuk geschreven over het Mamacafé.Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is theo-1.jpg
(Foto: Theo Annes)

Mamacafé Heerhugowaard helpt jonge moeders hun weg te vinden

woensdag 27 oktober

HEERHUGOWAARD – Als je net moeder bent geworden of op het punt staat om een kindje te krijgen, dan verandert er veel in je leven. Elke (aanstaande) moeder heeft zo haar twijfels en onzekerheden. Zie je draai maar eens te vinden als je ineens de zorg en de verantwoordelijkheid draagt voor zo’n klein hummeltje. Alle moeders vragen zich wel eens af: doe ik het wel goed? Dan is het fijn als je met andere moeders over je ervaringen kunt praten, tips kunt uitwisselen of gewoon even je hart kunt luchten. Dat kan bij het Mamacafé Heerhugowaard, sinds kort te vinden in het pand van verloskundigenpraktijk Zonwaard.

‘Moeders voor moeders’ is het motto van het Mamacafé Heerhugowaard. Het initiatief, dat gedragen wordt door vrijwilligers, bestaat al zo’n acht jaar en begon destijds in wijkcentrum De Horst. Na verhuizingen naar de bibliotheek, Tante Suus aan de Hectorlaan en wijkcentrum De Zon is het mamacafé min of meer teruggekeerd op het oude nest, bij verloskundigenpraktijk Zonwaard aan het Van Eedenplein 1, naast wijkcentrum De Horst. “Dit is een voormalig leslokaal dat Zonwaard heeft overgenomen om er bijvoorbeeld informatieavonden te organiseren. Dankzij een bescheiden vergoeding die we vanuit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Heerhugowaard mogen ontvangen, kunnen wij gebruikmaken van deze prachtige, ruime en veilige locatie, die ook nog eens heel centraal gelegen is. Dat vinden we natuurlijk ontzettend fijn”, vertellen Kim en Marian, de organisatoren van het Mamacafé.

Sociale contacten

Kim (moeder van twee zoons en een dochter) en Marian (moeder van een dochter) hebben zelf ervaren hoe lastig het kan zijn als jonge moeder. “Misschien ben je net verhuisd en is je netwerk in je nieuwe woonplaats nog niet zo uitgebreid. Of misschien zitten je vriendinnen net allemaal in een andere levensfase dan jij. Dan is het fijn om bij het Mamacafé sociale contacten op te doen. Moeders kunnen elkaar helpen door samen te praten. Door je kind raak je makkelijk in gesprek. Maar het kan ook al heel fijn zijn om eventjes eruit te zijn, in een andere omgeving waar je je batterij even kunt opladen. En je kindje (0-4 jaar) neem je gewoon mee. Die kan lekker spelen terwijl jij met andere moeders kletst onder het genot van een kopje koffie of thee.”

Gastsprekers

De eerste keer langskomen bij het Mamacafé kan best spannend zijn, maar de ervaring leert dat het ijs vaak snel gebroken is en dat de contacten met andere moeders als heel waardevol worden ervaren en er zelfs vriendschappen kunnen ontstaan. “We houden het bewust zo laagdrempelig mogelijk. Kom je eerst even een halfuurtje om de kat uit de boom te kijken, dan is dat ook prima. Of kom een keertje langs als we een gastspreker hebben. Regelmatig nodigen we iemand uit die informatie kan geven over een relevant onderwerp. Zo was maandagochtend 25 oktober draagdoekconsulente Cynthia Breebaart aanwezig. Andere gastsprekers geven bijvoorbeeld tekst en uitleg over voeding, babymassage of lactatie/borstvoeding. Interessant en leerzaam!”

Kom je ook?

Elke twee weken is er een Mamacafé; het eerstvolgende Mamacafé is dinsdag 9 november van 10.00 tot 11.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. De entree bedraagt 2 euro per moeder. Een overzicht van alle data en meer handige info vind je op www.mamacafehhw.nl en de Facebookpagina @mamacafehhw.

Klik hier voor de link.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Theo-2.jpg

(Foto: Theo Annes)